„Мали Принц”, Антоан де Сент Егзипери

Истраживачки задаци за тумачење романа:

  1. Пажљиво прочитајте роман „Мали Принц”. Пронађите биографију аутора. Обавестите се ко је Леон Верт, коме је дело посвећено. Прочитајте из „Политикиног Забавника” чланак о аутобиографским елементима у роману.

2. Колико дело има поглавља? Шта претходи првом поглављу, а шта следи након последњег? Сачини композицију текста романа. Групиши догађаје у односу на тренутак приповедања. Како зовемо приповедање у ком приповедач излаже догађаје о ним редом којим су се догодили, а како оно приповедање у којем нас враћа у прошлост? Како називамо низ догађаја у делу повезаних узрочно-последичним везама и постављених у временском следу? Који пак књижевни термин користимо да објаснимо начин на који су догађаји организовани у књижевном делу?

3. Објасни значај мотива дечјег цртежа приповедача с почетка дела. Откривај колико је Мали Принц мултимедијални роман, тј. колико су цртежи интегрисани у текст. На који начин је приповедачев цртеж из детињства утицао на његово схватање света одраслих и какав став заузима према њима?

4. Како изгледа први сусрет приповедача с Малим Принцом? Какав сад заначј има цртеж? Који је цртеж једини успео да задовољи захтеве Малог Принца и зашто? Коју сличност уочава Мали Принц између себе и приповедача. Како он одговара на питања, а на који начин их поставља?

5. Одакле Мали Принц открива да потиче? Шта све сазнајемо о његовој планети? Које је значење симбола БАОБАБА, ЗАЛАЗАКА СУНЦА, РУЖЕ, ТРЊА, СТАКЛЕНОГ ЗВОНА, ВУЛКАНА?

6. Опиши путовање Малог Принца пре него што доспе на Земљу. Кога он упознаје на тим планетама? Зашто нам је то значајно? Шта он све увиђа у свету одраслих? Које поуке можемо извући из његовог путовања?

7. Седма планета на путовању Малог Принца била је Земља. Како је она

представљена? Зашто је важно познанство Малог Принца са змијом. Протумачите њену симболику.

8. Због чега је важно познанство Малог Принца са пустињским цветом и упознавање еха? Зашто се Мали Принц разочарао кад је видео врт са 5000 ружа?

9. Када се упознао с лисицом, Мали Принц увидео је шта значи припитомити неког. Шта га је све лисица научила? Које њене поуке треба упамтити?

10. Мали Принц сусрео је још скретничара и трговца. Шта је од њих сазнао о људима? Зашто се опет нашао у пустињи? Кога заправо тражи?

11. Колико траје познанство приповедача и Малог Принца? Због чега се морају растати? Како тумачите тај растанак? Шта ће остати веза међу њима?

12. Које елементе БАЈКЕ, БАСНЕ, АЛЕГОРИЈСКЕ ПРИЧЕ (ПАРАБОЛЕ), ДРАМЕ, НАУКЕ И БИБЛИЈСИХ МОТИВА садржи овај роман? Издвој његове најважније мотиве и одреди тему. Препиши што више цитата из дела који се могу користити као свевремене искре мудрости!

* Уколико желите, погледајте једну од екранизација ове култне књиге: https://crtanifilmovielena.com/movie/the-little-prince/

Постави коментар