Друга радионица „Читалачког маратона 2“

Друга радионица у оквиру „Читалачког маратона 2“ одржана је у понедељак, 28. 1. 2019, у школској библиотеци. Присуствовали су сви чланови Читалачког клуба, који су дуго са одушевљењем говорили о победничком роману „Јаје, млеко, вода…“ Мине Д. Тодоровић.

Наше младе читаоце су посебно инспирисали занимљиви ликови, савремене теме и проблемска питања која ауторка поставља у делу. Аргументовано су износили своје ставове, уочавајући комплексност проблема, поштујући мишљење других и издвајајући универзалне поруке. Велику читалачку радозналост изазвала је најава наставка романа, који су сви и прижељкивали.

Радионица је завршена електронском анкетом за ученике на платформи Kahoot, а резултате анкете можете видети овде.

Мина Д. Тодоровић

Са ауторком романа „Јаје, млеко вода“ можете контактирати преко њене фејсбук странице – Мина Д. Тодоровић.

На овој страници можете потражити и пост о наставку романа!

Предлози за активности поводом романа „Јаје, млеко, вода…“

Написати и нацртати стрип о Дари или некој епизоди из романа.

Нацртати предео у ком је одрасла Дара.

Дописати крај.

Написати писмо Новаку или неком другом јунаку романа.

„Јаје, млеко, вода…“ – припрема за почетак радионице

Размисли добро о једном другу/другарици (члану Клуба) и напиши на папир неколико особина без којих он/она не би био/била то што јесте? Шта га/је од тих особина највише издваја од других?

Шта Дару највише, по твом мишљењу, издваја од других? Које вредности она заступа? Шта је омета да опстане у савременом свету, а шта је спасава?

Колико је тешко бити свој и другачији? На чему завидиш Дари? Коју њену особину би желео да поседујеш?

„Јаје, млеко, вода…“ – наставак

Како Дару прихватају у школи? Због чега? Шта Новак мисли о томе? Када је одлучио да свима покаже ко је његова „млађа сестра“? На који начин је то учинио? Шта си у том тренутку мислио о њему? А о онима који су напали најчистију душу и најразумније биће које је Новак познавао?

Шта је за Дару слобода? Објасни њен одлазак у постојбину и зашто тамо води Новака. Како је Новак упознао Дарину праву природу? Шта се са њим догодило на Старој планини? Шта је тек тамо разумео?

Шта мења Новака? Објасни сложеност његовог сукоба са оцем. Личи ли на њега упркос својој жељи? Шта се догодило на новогодишњој прослави? Шта је Дара тада пожелела Новаку, а шта он њој? Да ли је било лако волети Новака? Зашто? зашто долази до судара светова – Новаковог и Дариног?

Какву моћ Дара носи? Зашто је добар израз за њу „снажни маслачак“? Који је кључ за њено срце? Ко су њени пријатељи? Ко је, сасвим неочекивано, умео да је воли? Објасни њен однос са Војканом? Шта симболизују цедуље на којима је Новак написао: јаје, млеко, вода? Шта је у њему покренуло Војканово писмо?

Кад живот режира…

Ко је Дара? Када она улази у Новаков живот? Шта Новак прво запажа код Даре? Какав је према њој на почетку? Зашто?

Одакле долази Дара? Каква је она девојчица? Са чим се среће у породици у коју долази? Због чега први пут одлази? Шта се рађа у Новаку када препознаје да му Дара фали?

Ко су Давид и Оља? Да ли су они само Новакови родитељи или симболи времена? Шта им се догодило? Да ли они занемарују сина? Објасни своје мишљење.

Због чега је Новакова мајка подлегла разочарењу и мрзовољи? Какве све то последице носи по Новаков и Дарин живот? Како треба да породица поступа са таквим члановима? Шта се све постиже опрезношћу, тихим певушењем и чајем од кантариона? Оправдавате ли Дарин поступак у вези са Ољиним љубавником?

(Наставиће се…)

„Јаје, млеко, вода…“ – припрема за другу радионицу

За почетак нашег разговора:

Какви су ваши утисци након прочитаног романа? О чему сте размишљали док сте га читали? Какве теме и проблеме нисте очекивали у делу? Шта вам се посебно допало, шта вас је изненадило, шта бисте променили? Какав крај сте очекивали?

„Јаје, млеко, вода“, Мине Д. Тодоровић

20.11.2018, 10:45

City Magazine preporuka: „Jaje, mleko, voda…” autorke Mine D. Todorović

„Jaje, mleko, voda… je, baš kao i trilogija Virovipisan sa prevashodnom namerom da bude svrstan u dečju/omladinsku književnost, ali se radnja odigrava u realnom svetu, nema magije, zmajeva i paralelnih svetova. Doduše, poklonici Vira svetovaGamiža i Magme će u liku devojčice Dare, siguran sam, prepoznati obrise male veštice Mikuš, jednog od najživopisnijih likova u trilogiji. Pažljivi čitaoci će moći da povuku još neke paralele, ali one suštinski i nisu toliko važne pošto je Jaje, mleko, voda… roman koji predstavlja zaokruženu celinu i ne zahteva predznanje…”

Pročitajte ceo članak na SLEDEĆEM LINKU.

Читалачки маратон 2

Вест са сајта „Клета“:

Na konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce stiglo je 435 rukopisa. Konkurs je zatvoren 15. aprila 2018. godine.

Stručni žiri, koji čine Petar Arbutina, Dragana Ćećez-Iljukić i Krsta Popovski, eminentni književni kritičari i profesori srpskog jezika i književnosti, u najuži izbor odabrao je pet romana.

Glavni žiri, sastavljen od 157 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, glasanjem je rangirao pet romana iz užeg izbora i proglasio pobednički roman.

Nagrađeni romani koji čine drugo kolo edicije Čitalački maraton:

  1. Mina D. Todorović – JAJE, MLEKO, VODA…, prva nagrada
  2. Biljana Lana Maksimović – OSNOVCI
  3. Biljana Marković Jevtić – NAVIJAM ZA ŠAPTAČA
  4. Ivana Knežević – KAD DNEVNIK PROGOVORI
  5. Boris Jašović – EX YU PIONIR

Biografije nagrađenih autora pročitajte OVDE.

U Vukovoj zadužbini u Beogradu, 31. oktobra 2018. godine održava se svečana konferencija na kojoj će autorki prvoplasiranog romana biti dodeljena glavna nagrada u bruto iznosu od 500.000 dinara.

Akcija se nastavlja otvaranjem Čitalačkih klubova u osnovnim školama. Do sada je otvoreno 520 klubova, a očekuje se uključivanje još škola u kojima će se formirati klubovi. Urednici i autori Izdavačke kuće Klett pripremiće i ove godine kreativnu metodičku aparaturu kao podršku nastavnicima za održavanje pet radionica u toku školske godine. Polazeći od svog čitalačkog iskustva, učenici će imati mogućnost da aktivnim učešćem vežbaju da argumentovano brane svoj stav, podignu govorničke veštine, izgrade kritički odnos prema sebi i drugima i usvoje umeće komunikacije. Nakon održanih svih pet radionica, učenici članovi Čitalačkih klubova glasaće za prvi roman po svom izboru.

Prvoplasirani roman je odštampan u tiražu od 10.000 primeraka i biće poslat kao poklon svim učenicima članovima kluba, a ostali romani iz drugog ciklusa biće dostupni članovima kluba uz popust od 70%.